“Danas park, sutra crkva” ili “program kreativnog urbanizma”

Crkvena urbanizacija (gore: Sućidar, Split; sredina: Voltino, Zagreb; dolje: Savica, Zagreb)
Crkvena urbanizacija (gore: Sućidar, Split; sredina: Voltino, Zagreb; dolje: Savica, Zagreb)

Prvi dio triptiha na desnoj strani predstavlja crkvu sv. Andrije na Sućidru u Splitu. Na mjestu današnje crkve ja sam subotom prijepodne sa školskim prijateljima godinama igrao košarku, kao uostalom i bezbrojni drugi. Pred 4 godine Crkva je usmjerila svoju pažnju i utjecaj da bi se na mjestu tadašnjeg igrališta podigla crkva i, kako to često biva, crkva je na tom mjestu i niknula. Nadbiskup je izrazio nadu da će novi sakralni prostor potaknuti mladiće i djevojke na dublji duhovni život i odaziv Božjem pozivu na svećeničko ili redovničko zvanje…u čemu ih vjerojatno više neće ometati gubljenje vremena na igralištu. Izgrađeno je istina, drugo, upola manje igralište pored, ali u kvartu s desetak tisuća stanovnika u kojem de facto nema drugog igrališta, riječ je o minimalnom zadovoljavanju forme kako bi projekt barem na papiru držao vodu. Uostalom, zašto na preostalom igralištu ne izgraditi još nešto pa napraviti još jedno manje igralište u zamjenu?

U međuvremenu sam živio u naselju Rudeš, susjedno Voltinom u Zagrebu. Na drugom dijelu triptiha prikazano je bivše igralište srednje elektrotehničke škole, danas crkva sv. Leopolda Mandića. Na Voltinom je situacija slična onoj na Sućidru: u blizini je još jedan kompleks od 3 igrališta, ali u krugu od 750 metara nema drugih sličnih sadržaja.

Igrališta na Sućidru
Igrališta na Sućidru u Splitu (“promjer”: ~700 m)

Treći dio triptiha je park u jednom od ugodnijih, planski urbaniziranih kvartova u Zagrebu, Savici. Taj park je ujedno mjesto buduće crkve – barem ako se pita Crkvu. Kao i u ranijim primjerima, inicijativa je uzrokovala značajne reakcije stanara: dio njih se aktivirao, lobiraju, traže da se sačuva park, ali ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima, učinak tog aktivizma bi se mogao svesti na ventiliranje nezadovoljstva kao način psihičkog olakšanja.

Igrališta, Voltino
Igrališta, Voltino, Zagreb (promjer: ~1.5 km)

Osim činjenice da iskustvo pokazuje da gdje Katolička Crkva naumi graditi, Katolička Crkva i gradi, ovi i drugi primjeri dijele još jednu zajedničku crtu. Crkva, izgleda, nema previše (uopće?) skrupula glede tiskanja svojih nemalih građevina u ionako natiskane četvrti, bez obzira na urbanistički plan, kvalitetu života zajednice u kojoj se namjeri graditi i bez obzira na to koga će istisnuti. To je školski primjer ekonomskog/psihološkog fenomena “Tragedy of the Commons”. Radi se o svakoj situaciji u kojoj postoji dijeljeno dobro od čijeg korištenja svaki pojedinac ima koristi, ali ukupno prekomjerno korištenje vodi uništavanju dijeljenog dobra i ide na štetu cijele zajednice. Ribarima je to npr. jako poznato: svakom od njih u interesu je uloviti što više ribe, ali kad svaki ribar slijedi svoj interes, riblju populaciju moguće je desetkovati ili potpuno istrijebiti, nakon čega ribari propadaju. Kod građevine, zajedničko i vrlo oskudno dobro je prostor. Crkva jednostavno slijedi svoj interes i gradi gdje stigne jer je korist koju od toga ima samo njena (pristup pastvi), a šteta se dijeli sa zajednicom ili je u potpunosti problem zajednice, a ne Crkve: gubitak igrališta, parka, dodatni promet pod prozorom, manje svjetla, lošiji pogled s prozora, redovna zvonjava…i na kraju, niža vrijednost nekretnina.

Načelno je korištenje prostora regulirano strogim zakonima, prostornim planovima itd: potpuno je jasno kad bi vi došli gradu s prijedlogom da usred parka u već izgrađenom kvartu izgradite svoju kuću, kafić ili poslovnu zgradicu, u gradu bi umirali od smijeha dok bi vas ispraćali van ureda. Na žalost, sila zakona opada kako raste utjecaj zainteresirane stranke. To se kristalno jasno vidi po podivljaloj urbanizaciji pod južnom padinom Marjana, gdje je zaštićena park-šuma stalno uzmicala pred sportskim “velikanima” i lokalnim moćnicima. Malo ih je, međutim, čiji se utjecaj može mjeriti s utjecajem katoličke Crkve pa su prenamjene zemljišta brze i jednostavne kako bi se nad svakim kvartom kočio crkveni zvonik i podsjećao nestašnu pastvu da je nedjelja prijepodne i da im je mjesto na misi.

I tako počinje stotinu i prva epizoda programa istog, štetočinskog programa: ovoga puta na Savici u Zagrebu. Živi bili pa vidjeli dokle će to tako…

Oglasi

Leave a Comment

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s